Feestelijke onthulling muurschildering Park Zuiderhout

Zondagmiddag 22 oktober jl. is onder grote belangstelling de nieuwe muurschildering bij Park Zuiderhout in Teteringen feestelijk onthuld. Deze Blind Wall – de eerste in Teteringen – is gerealiseerd door kunstenaar en illustrator Maaike Canne ter viering van het 50-jarig bestaan (in 2022) van het woon- en ouderenzorgcomplex Park Zuiderhout. Harmonie Euphonia Teteringen zorgde voor de bijzondere muzikale omlijsting.

Alle muurschilderingen van Blind Walls Gallery zijn gebaseerd op verhalen, gebeurtenissen of personen die een directe connectie hebben met de locatie van de schildering. Deze muurschildering combineert de verhalen van het Missiehuis van vroeger en het verzorgingshuis van nu. Kunstenaar en illustrator Maaike Canne heeft de muurschildering gemaakt en hoopt de kijker een warm gevoel te geven en hen weg te laten dromen naar verre oorden.

Verbeelding
Gebaseerd op de reizen van de paters van het Missiehuis heeft Maaike gekozen voor serene en warme landschappen die tevoorschijn komen in ‘doorkijkjes’. De vergezichten zijn neutraal en laten veel aan de verbeelding over. “Dit geeft de kijker de mogelijkheid weg te dromen in mooie ervaringen die de bewoners van Park Zuiderhout genoeg zullen hebben op hun over het algemeen oudere dag”, vertelt Maaike. De muurschildering toont ook de cyclus van dag en nacht inclusief zonsopkomst en -ondergang, een metafoor voor het leven en de dood. Dit alles wordt bij elkaar gebracht door een witte duif. De kleur wit kun je associëren met helderheid en reinheid en de vogels zelf staat voor de heilige geest, vrijheid en het ‘uitvliegen’ van de paters naar verre oorden.

Kunstenaar en illustrator Maaike Canne werkt aan de muurschildering. (foto: Joost van Asch)

Muzikale omlijsting
In de kapel van het Missiehuis speelde Harmonie Euphonia Teteringen een muziekstuk ‘Eternal Summer’, gecomponeerd door Zoran Rosendahl en geïnspireerd op het verhaal achter de muurschildering. De bewoners van Park Zuiderhout bevinden zich vaak in de laatste fase van hun leven. Hier hebben ze de ruimte, tijd en rust om stil te staan bij wat het leven gegeven heeft en wat het bijzonder waardevol maakt. Acceptatie, afscheid nemen, zingeving en spiritualiteit zijn een dagelijks onderdeel van het leven. “Erg bijzonder dat dit verhaal en mijn werk deze componist heeft geïnspireerd”, besluit Maaike Canne.

Harmonie Euphonia Teteringen zorgde voor de bijzondere muzikale omlijsting. (foto: Casper van Aggelen)

Het muziekstuk ‘Eternal Summer’ is gecomponeerd door Zoran Rosendahl en geïnspireerd op het verhaal achter de muurschildering. (foto: Casper van Aggelen)

Vrij te bezoeken
De muurschildering ligt aan een doorgaande weg van het park en is door iedereen vrij te bezoeken. Er zijn drie bankjes rondom de muurschildering geplaatst en er staat een bordje met informatie over het werk.

foto: Rob Lipsius

Foto: Rob Lipsius